Nieuwe manier om aangroei van marien leven op turbinepalen in zee te monitoren

Vanuit de programma’s Wozep en MONS is er een project geïnitieerd om de veranderingen in de samenstelling, dichtheid en biomassa van de onderwaterfauna, die is aangehecht aan windturbinepalen, te onderzoeken na de bouw van een offshore windpark. Een speciaal ontwikkelde tool, die deze fauna van een windturbine kan schrapen, is hierbij voor het eerst binnen windpark Hollandse Kust (zuid) getest. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Onderzoek naar de aangroei van onderwaterfauna op windturbinepalen is lastig, omdat het duiken bij windturbines aan hoge eisen moet voldoen en daarom erg kostbaar is. Bluestream Offshore en Wageningen Marine Research zijn daarom enige jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van een speciaal onderdeel, die aan een ROV (Remote Operated Vehicle) kan worden gekoppeld: de Marine Growth Sampling Tool (MGST). In november 2023 is een prototype van deze tool voor het eerst in een offshore windpark getest tijdens een tweedaagse expeditie in windpark Hollandse Kust (zuid) van Vattenfall. Het primaire doel van dit onderzoek was om na te gaan of de tool werkt in de werkelijke veldsituatie. Om deze technische haalbaarheid te onderzoeken in het veld werd er onder andere gekeken naar de beste wijze van schrapen en of er geen schade aan de turbinepalen ontstaat. Vervolgens is het doel het analyseren van het verzamelde materiaal en de evaluatie of deze nieuwe methode geschikt is om breder in te zetten in verschillende windparken.

Aan het werk met de Marine Growth Sampling Tool (rechts in beeld)
Aan het werk met de Marine Growth Sampling Tool (rechts in beeld)

22 monsters

Bij de test is gebruikgemaakt van een turbinefundering die niet in gebruik zal worden genomen, omdat er tijdens de bouw een schip tegenaan gevaren is. Bij deze niet-operationele fundering zijn de (veiligheids)risico’s voor het uitvoeren van een nieuwe methode aanzienlijk lager. Tijdens de test met de nieuwe tool werden er 22 succesvolle monsters genomen van de aangroei van de paal, waarbij op verschillende dieptes is getest. Er zijn er verschillende typen schrapers getest, variërend van zacht plastic tot metalen schrapers. Ook is gekeken naar de beste manier van bevestigen aan de turbinepaal tijdens het nemen van een monster, waarbij bleek dat de bevestigingsmethode met magneten het beste werkte.

Een van de 22 monsters
Een van de 22 monsters

In de monsters is vooral veel Jassa herdmani gevonden. Dit zijn heel kleine kreeftachtigen van enkele millimeters groot. Ook zijn er kalkkokerwormen aangetroffen en anemonen. De monsters zijn geconserveerd en worden verder geanalyseerd in het laboratorium.

Behoud coating

Van cruciaal belang bij de test van deze innovatieve tool is het behoud van de coating op de turbinepaal. De coating zorgt ervoor dat het metaal van de structuur beschermd is en niet wordt aangetast door roestvorming. Daarom wordt in het vervolgproject later dit jaar ook gekeken naar eventuele verfresten in het monstermateriaal. Hierop volgt een evaluatie van de Marine Growth Sampling Tool en worden eventuele risico's en verbeterpunten geformuleerd.

Kennisontwikkeling

Als de Marine Growth Sampling Tool technisch gezien voldoet aan de verwachtingen, dan kan het gebruik van de tool worden opgeschaald naar regelmatig onderzoek in meerdere windparken. Zo komen we meer te weten over het mariene onderwaterleven en onder welke condities de verschillende soorten groeien. De kennis en data over de samenstelling, biomassa en filtratiecapaciteit van de verschillende soorten die in de aangroei op turbinepalen voorkomen kunnen worden gebruikt om onze modellen verder te valideren. Daarmee kunnen we naar verwachting betere voorspellingen doen van effecten van offshore windparken op het ecosysteem van de Noordzee.

Hollandse Kust (zuid) vanuit de Zirfaea
Hollandse Kust (zuid) vanuit de Zirfaea

Dit project is een samenwerking van Rijkswaterstaat met windparkeigenaar Vattenfall, Bluestream Offshore en Wageningen Marine Research. De Zirfaea is ingezet als schip om deze operatie te begeleiden. We willen graag onze dank uitspreken aan Vattenfall voor het beschikbaar stellen van de turbinepaal in hun windpark.