Data-inwinning op de Noordzee
De Noordzee is één van de meest intensief benutte zeeën ter wereld, met een grote betekenis voor de Nederlandse economie. Daarnaast is het ook een waardevol en kwetsbaar ecosysteem. Dit intensieve gebruik zet de Noordzee onder grote druk. Toekomstscenario’s laten zien dat deze druk alleen maar groter gaat worden. Om alle activiteiten op de Noordzee te faciliteren, te stimuleren, veilig te laten plaatsvinden én de grenzen van een gezond ecosysteem te bewaken, is informatie nodig over het gebruik en de toestand van de Noordzee. Rijkswaterstaat speelt een cruciale rol bij het inwinnen van deze informatie door middel van sensoren. Met deze sensoren worden diverse soorten data verzameld, verwerkt en geanalyseerd die essentieel zijn voor de monitoring en beheer van het mariene milieu, de scheepvaartveiligheid, kustbescherming, en andere maritieme activiteiten
Het project Maritieme Informatievoorziening Servicepunt (MIVSP)
Rijkswaterstaat is vanwege zijn expertise op het gebied van informatievoorziening gevraagd om een datadienst op te zetten, te organiseren en te beheren op de Noordzee. In dit project: Maritieme Informatievoorziening Servicepunt (MIVSP), realiseert, exploiteert en beheert Rijkswaterstaat de fysieke en digitale infrastructuur die nodig is om de data te verzamelen en te verspreiden. Dit doet Rijkswaterstaat in en om de windparken die de (komende jaren) in het kader van de energietransitie op de Noordzee worden aangelegd. De data die wordt ingewonnen kan onderverdeeld worden in een aantal categorieën:
- Ecologische data met behulp van vogelradar en vleermuisdetectie;
- Monitoring van scheepvaart met behulp van Automatische Identificatie System (AIS) en navigatie radar;
- Hydrologische data zoals golfhoogte en watertemperatuur;
- Meteorologische informatie zoals wind, temperatuur, wolkhoogte detectie en zichtbereik;
- Overige data zoals camerabeelden, LoRa (telecomnetwerk), en er wordt data ingewonnen voor Luchtverkeersleiding Nederland en het Kadaster.
Het Offshore Expertise Centrum
Rijkswaterstaat heeft in Stellendam een Offshore Expertisecentrum (OEC) gebouwd. Directe aanleiding voor het expertisecentrum was de noodzaak om het geheel aan sensoren van MIVSP in een realistische proefopstelling te testen. Op zee is testen een dure en complexe aangelegenheid, vandaar de behoefte aan een testlocatie aan wal. Na de testfase worden de sensoren naar de windparken op zee getransporteerd en daar geïnstalleerd.
Daarnaast wordt het OEC steeds breder ingezet als shared service voor iedereen die geïnteresseerd is in de data van de Noordzee.
Informatievoorziening (IV) op zee
Naast eerdergenoemde projecten schaart Rijkswaterstaat de IV-projecten en onderwerpen op de Noordzee onder de noemer ’IV op Zee, de rode draad die verbindt’. Hieronder een greep hieruit.
- Offshore Condition Based Maintenance;
- Digitalisering Ecologische Monitoring;
- Connectivity Fieldlab North Sea (CFNS);
- Uitvoeringsprogramma Digitalisering Noordzee;
- 1 geïntegreerd nautisch verkeersbeeld voor de Kustwacht;
Zie voor meer informatie de website Digitale Noordzee.
Delen
Nieuws
- NAM stelt platform op de Noordzee ter beschikking voor vogelradar
- Duurzaam beheer met douane-entrepot
- Connectivity Fieldlab North Sea legt verbinding
- Vogeltrek voorspellen met radars bij windparken op zee
- Rijkswaterstaat breidt dienstverlening met AIS-scheepvaartdata uit naar Noordzee
- Windparken leveren zee aan data
- Samen bouwen aan datastromen van de Noordzee
- Noordzee-data verrijken monitoring Nederlands watersysteem
- Duurzaam samenwerken aan het Haringvliet
- Sensoren testen op de Noordzee