Even voorstellen: de nieuwe Noordzeeburgemeester
Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam werd oud-Olympisch kampioen zeilen Marcelien Bos-De Koning gekozen tot de nieuwe Noordzeeburgemeester. Ze volgt Mariken Betsema op. Bos-De Koning wordt het komende jaar het gezicht van de Noordzee. “Ik wil iedereen vertegenwoordigen die zich inzet voor blauwe wateren en een groene wereld.”
De functie van ‘Burgemeester van Jouw Noordzee’ (BVJN) is relatief nieuw. Het is een initiatief van ECN,TNO en het duurzaamheidsplatform SummerLabb. Die zochten naar een ‘persoonlijkheid die kennis kan delen met het publiek en daarmee bijdraagt aan een breed gedragen visie op de Noordzee’.
Een beoordelingscommissie, bestaande uit Noordzee-experts van Rijkswaterstaat, Deltares, ECN en TNO kon -onder leiding van ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme- kiezen uit drie geschikte kandidaten: Mandy Brussaard, Caroline Kamerbeek en Marcelien Bos. Tijdens het installatiefeest op 6 september 2019 maakte ZKH Prins Carlos bekend dat de keuze was gevallen op de laatstgenoemde kandidaat. Tijd voor een korte kennismaking met de nieuwe burgemeester.
Wat is jouw opdracht als burgemeester?
“Officieel ga ik dat allemaal pas horen tijdens de Noordzeedagen. Maar in het kort: het is de bedoeling dat ik de Noordzee het komende jaar een gezicht geef. Dat is nodig, want de Noordzee is een waanzinnig mooi gebied waar onwijs veel gebeurt. Terwijl er veel verschillende partijen betrokken zijn bij de zee, bestaat er geen ministerie voor de Noordzee. Ik ga aandacht vragen voor het verhaal van de veranderende Noordzee.”
Wat is jouw grootste uitdaging?
“Ik wil met een positieve boodschap heel veel mensen bereiken. Dat positieve element is precies de uitdaging. Iedereen wordt doodgegooid met allerlei verhalen over hoe slecht het met de wereld gaat. Ik wil niet aankomen met een verhaal hoe slecht het met de Noordzee gaat.
In plaats daarvan wil ik het verhaal vertellen over het waarom van de transitie. Dat we de ruimte op de Noordzee echt nodig hebben voor onze energieopwekking als we straks allemaal van het gas afgaan. De energietransitie moet op een veilige manier gebeuren, waarbij de natuur in balans blijft. Onderzoek en pilots zijn daarbij heel belangrijk: je moet vooraf eerst weten wat de effecten zijn van wat je gaat doen, zodat je vervolgens voorzichtig kunt omgaan met de natuur en alles wat er onder water leeft. Er moet dringend een balans gevonden worden tussen alle activiteiten, zodat niemand zich bedreigd voelt en alles kan blijven bestaan. Dat zou mijn ultieme droom zijn.”
Welke kennis en ervaring neem je mee voor deze nieuwe baan als Noordzeeburgemeester?
“Ik ben sportzeiler en heb een achtergrond in de topsport. Vele uren heb ik op de Noordzee doorgebracht. Ik ken de zee en ik weet dat je er daar helemaal alleen voorstaat. Je kunt er onbedoeld zomaar terecht komen in gebieden waar het niet verstandig is om te varen, zoals een testgebied van de marine of een drukke scheepvaartroute waar schepen toch sneller varen dan je denkt. Of je raakt verstrikt in vissersnetten. En dan is er nog de kracht van de Noordzee zelf: de stroming en de wind en de golven. Door die ervaring snap ik hoe belangrijk het is om zaken op de Noordzee goed te regelen.
Verder neem ik ervaring mee uit de Topsector Water & Maritiem, waar ik verantwoordelijk ben voor de communicatie. Ik geloof dat technologie ons kan helpen om oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar we nu voor staan: klimaatverandering, energie- en voedselvoorziening en onze gezondheid. Daarbij vind ik het wel belangrijk dat die technologische oplossingen samengaan met het behoud van de natuur. Positieve ontwikkeling vind ik zelf de opkomst van nieuwe sensoren waarmee we meer kunnen meten. Op die manier krijgen we een beter beeld over wat er op de Noordzee eigenlijk gebeurt.
Daarnaast ben ik ook ‘chief solar officer’ van zonnebootwedstrijden. Het is mijn missie daar om de jeugd zelf aan de slag te laten gaan met de energietransitie . We zijn bijvoorbeeld net een nieuw ontwerp gestart en passen de reglementen voortdurend aan om innovaties te stimuleren. Zo kunnen jongeren in een team ervaren hoe het is om een technische oplossing te bedenken waarmee ze daadwerkelijk wereldkampioen kunnen worden!”
Wat ga je het komende jaar concreet doen?
“Elke maand is er een communicatie-evenement gepland, te beginnen op 3 oktober tijdens de Noordzeedagen. De maand daarna is er een evenement gericht op ecologie en duurzame vis bij Huis ter Duin. Zo is er elke maand een evenement. Mijn ambtsperiode loopt tot en met augustus 2020 waarbij we elke maand een ander thema rondom de Noordzee uitlichten.”
Wat kunnen de mensen van de departementen van jou verwachten?
“Als burgemeester ben ik neutraal. Ik heb een luisterend oor, ik koppel de juiste mensen aan elkaar en als het nodig is zal ik zeggen waar het op staat. Dus ik zou zeggen: zet me in en informeer me! Volg me via:
- Instagram marcelien_insta
- Twitter @marcelien
- Website www.burgemeestervanjouwnoordzee.nl.