Connectivity Fieldlab North Sea legt verbinding
Op 24 juni 2022 vond in het Offshore Expertise Centrum (OEC) in Stellendam de aftrap plaats van een community op het gebied van maritieme connectiviteitsoplossingen. Het Connectivity Fieldlab North Sea was de initiator van dit netwerkevent, waar partijen gezamenlijk keken naar mogelijke duurzame innovaties op dit gebied. Er waren deelnemers uit het bedrijfsleven, kennisinstituten, belangenorganisaties, de Kustwacht en verschillende onderdelen van Rijkswaterstaat.
De middag bestond uit een aantal presentaties en ruimte voor discussie. Na een welkom door Kees Storm (senior adviseur Z&D) stond Henk Kroeskamp (directeur Ontwikkeling & Services RWS bij de CIV) via een videoboodschap stil bij de ontwikkelingen op de Noordzee. “Om de Noordzee succesvol te ontwikkelen zijn er bepaalde basisvoorwaarden nodig. Connectiviteit is daar echt één van en dat zullen we samen en met elkaar moeten bouwen.” aldus Henk, die aangaf dat het CFNS en daarmee RWS hierbij een trekkersrol wil vervullen.
IV op Zee: de rode draad
Programmamanager van het OEC Steven Abdoelkhan gaf aan dat het RWS-programma IV op Zee de rode draad vormt die alles op de Noordzee verbindt. Vanuit het OEC werkt RWS samen met partners aan een Noordzee die veilig, leefbaar en bereikbaar is. In een film, gemaakt na aanleiding van het bezoek op 16 juni 2022 aan het OEC door minister Rob Jetten, gaven diverse stakeholders het belang van het OEC aan bij de energietransitie. Naast deze film liet Steven ook een mogelijk toekomstbeeld zien van de digitale Noordzee. Bij de digitalisering van de Noordzee kan het CFNS een belangrijke bijdrage leveren.
Digitale Noordzee
In zijn presentatie gaf Hotze de Jong (programma manager Digitale Noordzee) aan dat er de afgelopen tijd steeds meer aandacht is voor de risico's van het toenemende gebruik van onze Noordzee. Het belang van samenwerken is hierdoor alleen meer groter geworden en er liggen veel kansen op dit gebied. Een goede samenwerking is essentieel voor een gedeelde visie en randvoorwaardelijk voor de uitvoering van alle plannen op de Noordzee.
CFNS
Wiebrand Bouwkamp (kwartiermaker CFNS) stond stil bij het doel van het CFNS en de middag: de connectiviteit van de Noorzee vergroten door bewezen en innovatieve technieken te gebruiken en samen met de community de bruikbaarheid ervan te valideren. Zodat die bij een positief resultaat ingezet kunnen worden in de missie kritische informatieketens op de Noordzee. Fred Hage, programma manager van CFNS, pleitte voor meer aandacht voor mobiele communicatie op de Noordzee, zodat Nederland ook in de toekomst de mainport van Europa kan blijven. “Kansen zien en grijpen is, wat we de aankomende jaren moeten doen”, zei Fred, zoals op het gebied van internationale zeekabels en het gebruik van frequenties.
Na de verschillende sprekers was het tijd voor een plenaire discussie. Bijvoorbeeld over de keuze voor 5G of een satelliet op zee. Wat de uiteindelijke keuze ook wordt, een goede samenwerking is een must. Daar was iedereen het over eens. De aanwezigen hadden in ieder geval zin om stappen te gaan maken en plannen te gaan ontwikkelen. Ook op beleidsniveau en bij andere stakeholders lijkt nut en noodzaak steeds meer duidelijk te worden. “Alleen hoe dit te vertalen naar concrete opdrachten met budget blijft een uitdaging voor allen binnen het CFNS, waar we allemaal ons steentje aan moeten bijdragen”, aldus Remco van der Horst, koppelspecialist bij de Kustwacht.
Na een zeer geslaagde middag waarin veel verbindingen zijn gelegd voor toekomstige samenwerking, sloten de aanwezigen af met een rondleiding in het testcentrum van het OEC.