FAQ's Hollandse Kust (noord)
Vanaf oktober 2022 werkt energiebedrijf Crosswind aan de bouw van windpark Hollandse Kust (noord). Dit gebied ligt 18,5 kilometer uit de westkust van Nederland, ter hoogte van Egmond aan Zee. Windenergiegebied Hollandse Kust (noord) ligt gedeeltelijk binnen de 12 mijlszone (de Nederlandse territoriale zee, het gebied waar de Nederlandse wetgeving geldt). Het deel van windenergiegebied Hollandse Kust (noord) buiten de 12 mijlszone is aangewezen in het Nationaal Waterplan 2009-2015. Crosswind is de vergunninghouder voor de kavel van dit windenergiegebied. Dat betekent dat Crosswind verantwoordelijk is voor de bouw, de exploitatie en - in de toekomst - de ontmanteling van het windpark. Netbeheerder TenneT werkt aan de netaansluiting naar land. Meer informatie kunt u hierover vinden op de website van TenneT.
Crosswind is najaar 2022 begonnen met de bouw van het windpark in windenergiegebied Hollandse Kust (noord). Als eerste zijn de funderingen voor de windturbines geplaatst. De heiwerkzaamheden hiervoor zijn afgerond. Half 2023 levert het windpark de eerste stroom. De bouw is eind 2023 gereed. Windpark Hollandse Kust (noord) is dan volledig operationeel. Zie voor meer informatie over de planning van de bouwwerkzaamheden de website van Crosswind.
Tijdlijn Bouw HKN
Juni 2020 – Crosswind heeft de vergunning ontvangen
Oktober 2022 – Bouw van start, eerste monopile geplaatst op 17 oktober.
Februari 2023 – Installatie monopiles voltooid
Juni 2023 – Eerste windenergie naar de vaste wal
December 2023 – Bouwwerkzaamheden afgerond
Het heien mag 24 uur per dag en 7 dagen in de week plaatsvinden. Of er geheid kan worden hangt af van de weersomstandigheden. Ook in de winter gaan de heiwerkzaamheden door, als de weersomstandigheden goed zijn. De heiwerkzaamheden voor Hollandse Kust (noord) zijn in februari 2023 afgerond.
Het is mogelijk dat er tijdens de heiwerkzaamheden bouwgeluiden te horen zijn. Bij de heiwerkzaamheden van windpark Hollandse Kust (zuid) in 2021/2022 bleek dat een aantal kustbewoners de bouwgeluiden kon horen.
Of het windpark zichtbaar is vanaf de kust hangt af van de omstandigheden. Op een heldere dag is het windpark beter te zien vanaf de kust dan op een mistige dag. Maar ook het tijdstip van de dag en het seizoen spelen een rol bij de zichtbaarheid.
In 2019 heeft Rijkswaterstaat samen met de kustoverheden gekeken naar de zichtbaarheid van de windparken. Er is onderzoek gedaan om te kijken welke maatregelen helpen om de zichtbaarheid vanaf de kust te beperken. Deze maatregelen zijn opgenomen in de vergunningen. De turbines worden uitgevoerd in een lichte grijstint (RAL7035), waardoor ze bij veel weersomstandigheden wegvallen tegen de kleur van de lucht. Ook is er bij de verlichting van de turbines voor gekozen om vast brandende verlichting te installeren, met extra verlichting aan de buitenranden van het park. Dit valt minder op. In heldere weersomstandigheden moet de verlichting bovendien gedimd worden. Een deel van de verlichting is verplicht in verband met de luchtvaartveiligheid. Verlichting voor de scheepvaart wordt laag op de turbine geplaatst en is vanaf de kust niet zichtbaar.
Voor geluid onder water wordt door Rijkswaterstaat onderzoek gedaan in het Wind op zee ecologisch programma (Wozep). Ook is het Kader Ecologie en Cumulatie (KEC) opgesteld. In het KEC wordt op basis van de meest actuele kennis gekeken naar mogelijke cumulatieve effecten op de populaties van wettelijk beschermde diersoorten gedurende de bouw en exploitatie van de windparken op zee tot 2030; onderzoek naar onderwatergeluid is hier een onderdeel van.
In de kavelbesluiten voor de verschillende windparken wordt ook gekeken naar eventuele locatie-specifieke effecten en mogelijke maatregelen tegen deze effecten. Het gaat daarbij om effecten waardoor de populaties van te beschermen diersoorten structureel achteruit zouden gaan en de natuurlijke veerkracht van de soort aangetast zou worden. In het KEC is meer te vinden over het onderzoek, de resultaten en de mogelijke maatregelen. De maatregelen die gelden worden per windpark in de kavelbesluiten opgenomen.
Wat betreft het bouwgeluid zijn er maatregelen getroffen om effecten op het onderwaterleven in de Noordzee te voorkomen. Eisen hiervoor zijn vastgelegd in vergunningen. Hierop wordt door Rijkswaterstaat toezicht gehouden en zo nodig gehandhaafd. Op dit moment zijn er – afgezien van de in de kavelbesluiten voorgeschreven geluidsnormen – geen vergelijkbare maatregelen voor het bovenwatergeluid. Rijkswaterstaat heeft geen wettelijke grond om te handhaven op geluid dat via de lucht draagt. Mogelijk zal er bij nieuw te bouwen windparken gebruik gemaakt worden van nieuwe technieken om de monopiles in de bodem te verankeren.
Ook netbeheerder TenneT voert werkzaamheden uit in dit windenergiegebied. Dit betreft werkzaamheden om de netaansluiting van het toekomstige windpark naar het vasteland op de Maasvlakte te realiseren. Voor meer informatie zie de website van TenneT.
- Wilt u een melding doen van overlast van de bouwwerkzaamheden of heeft u een vraag over windenergie op zee, neem dan contact met ons op via windopzee.nl.
- Met vragen over de planning en werkzaamheden van windpark Hollandse Kust (noord) kunt u terecht bij Crosswind. Contactgegevens vindt u op de website van Crosswind.
- Voor vragen over regelgeving en handhaving bent u bij Rijkswaterstaat aan het goede adres.