Analyse van visuele bruinvis waarnemingen in windparken op zee
Op deze pagina vindt u een samenvatting van de onderzoeken met uitleg over hoe de resultaten gebruikt worden. U kunt ook direct doorklikken naar de rapporten:
Visual observations of harbour porpoises in OWF (pdf, 1.4 MB)
Protocol harbour porpoise observations offshore wind farms (pdf, 246 kB)
Vanuit o.a. het Bruinvisbeschermingsplan, Wozep en MONS wordt het belang aangegeven om nieuwe kennis te vergaren over de kwaliteit van de leefomgeving van bruinvissen, en het aanwezige voedsel in de Noordzee. Deze kennis is nodig om betere berekeningen en toetsingen uit te kunnen voeren in het kader van de habitatrichtlijn.
Met de uitrol van wind op zee op de Noordzee maken deze parken deel uit van het leefgebied van bruinvissen. Inzicht in het gedrag van bruinvissen in de parken, ook door de jaren heen, kan bijdragen aan de vraag of windparken in de operationele fase een geschikt habitat zijn voor bruinvissen. Visuele waarnemingen van bruinvissen in en rond windparken kunnen hier belangrijke inzichten over geven. Het doel van deze Wozep opdracht – bruinvis analyse visuele waarnemingen uitgevoerd door Waardenburg Ecology – was om aan de hand van een overzicht van bestaande en nieuwe visuele waarnemingen van bruinvissen in windparken een antwoord te kunnen geven op de volgende vragen:
- hoe maken bruinvissen gebruik van offshore windparken
- wordt er op basis van de visuele waarnemingen (meer) gefoerageerd nabij windmolens, of juist verder weg;
- wordt er alleen doorheen gezwommen en worden corridors (zoals in Borssele) gebruikt door bruinvissen, en zo ja hoe?
- zijn er op basis van foto ID beelden van dieren uit windpark Borssele overeenkomsten (matches) met dieren die in de Oosterschelde voorkomen?
De opdracht omvatte de analyse van visuele waarnemingen verzameld tijdens vogeltellingen in windparken en visuele waarnemingen in en rond windpark Borssele gedurende onderhoudsvaartochten ten behoeve van het Wozep PAM netwerk in Borsele. Daarnaast zijn ook de high definition camerabeelden, die eerder zijn verzameld onder een ander project, gebruikt in de analyse.
Hieruit blijkt geen verschil in aanwezigheid van bruinvissen binnen en buiten het windpark. Er zijn lagere aantallen bruinvissen waargenomen dichtbij de windturbines tot circa vijfhonderd meter afstand. Verder blijkt uit de diverse visuele waarnemingen dat er binnen de parken gefoerageerd lijkt te worden en dat er duidelijke seizoens-variatie in de aantallen aanwezige bruinvissen is waarbij er enkele verschillen zijn gevonden tussen de parken in de maanden waarin de aantallen pieken. Verder waren in één windpark de aantallen bruinvissen aanzienlijk hoger dan in een ander nabijgelegen windpark waar (meer dan) 10 jaar eerder onderzoek was gedaan.
Deze data helpt het habitatgeschiktheid en gebruik en van windparken door bruinvissen te begrijpen. Ook is er een protocol opgesteld om breder gebruik van te maken zodat meer vergelijkbare data op gehaald kan worden in andere projecten. Een vervolgstap is een verdere verkenning van de meerwaarde van de integratie van deze visuele data met de akoestische data en verspreidingsdata uit andere (lopende) Wozep projecten.
Beide producten zijn te vinden op: Zeezoogdieren rapporten - Noordzeeloket