Natuur en energiesysteem nog belangrijker bij volgende windparken op zee

In september 2025 is de volgende vergunningenronde van nieuwe windparken op zee. Windparkontwikkelaars kunnen daarin punten verdienen door te laten zien hoe ze rekening houden met de natuur en het energiesysteem op land. Dat staat in de op 21 november 2024 gepubliceerde conceptregelingen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) coördineert de vergunningprocedure.

Windparken leveren stroom voor meer dan 3 miljoen huishoudens

Ontwikkelaars kunnen in september 2025 een aanvraag doen voor een vergunning voor de bouw en exploitatie van een windpark. Dat kan voor de kavels IJmuiden Ver Gamma-A, IJmuiden Ver Gamma-B en Nederwiek I-A. Deze windparken leveren genoeg stroom om meer dan 3 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De vergunningprocedure voor kavel Nederwiek I-B schuift op. Dit komt omdat er een gasdoorvoerplatform in de buurt van kavel Nederwiek I-B ligt. Op dit moment vindt nog onderzoek plaats hoe helikopters dit platform veilig kunnen bereiken met een windpark in de buurt.

Kansen voor de natuur

Windparkontwikkelaars kunnen punten verdienen door te laten zien in hoeverre ze aan een aantal criteria voldoen. Hoe meer punten, hoe meer kans dat ze de vergunning winnen. De criteria in de regeling moedigen aanvragers aan om met nieuwe en innovatieve ideeën te komen.

Voor de kavel Nederwiek I-A ligt de nadruk daarbij op het verminderen van de negatieve invloed van een windpark op de natuur op de Noordzee. En op ideeën die de natuur kunnen versterken. Windparken kunnen bijvoorbeeld een goede plek zijn voor de voortplanting van verschillende soorten vissen en andere zeedieren. Ook in de regelingen voor de kavels IJmuiden Ver Gamma-A en Gamma-B staan criteria gericht op de natuur.

Elektriciteit op het volle elektriciteitsnet

Bij de kavels IJmuiden Ver Gamma-A en IJmuiden Ver Gamma-B is meer focus op de inpassing van de elektriciteit in het energiesysteem op land. Het elektriciteitsnet in Nederland is overbelast (netcongestie) en windparken op zee wekken veel elektriciteit op. Hoe gaan windparkontwikkelaars deze elektriciteit slim inpassen in het Nederlandse energiesysteem?

Dat kan bijvoorbeeld door de vraag naar elektriciteit in Zuid-Holland te aanmoedigen. Daar komt de stroom van de windparken aan land op de Maasvlakte. In Zuid-Holland zijn een aantal grote industriële bedrijven. Als die elektriciteit gebruiken in plaats van bijvoorbeeld aardgas (elektrificeren), hoeft de stroom van de windparken minder ver het net op. Ook hoeft het dan niet langs een aantal knelpunten op het net.

Kleinere financiële risico's voor ontwikkelaars

Elke kavel heeft ruimte voor een vermogen van ongeveer één gigawatt (GW) aan windenergie op zee. Daarmee zijn de kavels kleiner dan in de vorige vergunningenronde. Toen gaf RVO vergunningen uit voor de kavels IJmuiden Ver Alpha en IJmuiden Ver Beta (allebei ongeveer 2 GW).

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei splitste de kavels op verzoek van de windparkontwikkelaars. Met kleinere kavels zijn de (financiële) risico’s voor ontwikkelaars namelijk kleiner.

Reageren op de conceptregelingen en ontwerpkavelbesluiten

In januari 2025 kunnen windparkontwikkelaars en andere belanghebbenden die willen reageren op de conceptregelingen in gesprek met het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Dit kan leiden tot aanpassingen in de definitieve vergunningsregelingen. De definitieve regelingen verschijnen waarschijnlijk in maart of april 2025. Aanmelden voor de gesprekken kan via woz@rvo.nl.

De conceptregelingen vindt u op Vergunningen windparken IJmuiden Ver Gamma-A en Gamma-B, en Nederwiek I-A.

Ook de ontwerpkavelbesluiten verschijnen op onze website. Deze liggen van vrijdag 22 november 2024 tot en met donderdag 2 januari ter inzage. Dan kan iedereen die dat wil een reactie indienen. Dit kan leiden tot aanpassingen in de definitieve kavelbesluiten.

Vanaf 22 november 2024 kunt u via onderstaande pagina's reageren op de ontwerpkavelbesluiten. Ook vindt u op deze pagina's alle informatie over deze procedure.