Oceaan Top Den Haag 2018
Wat krijg je als sportzeilers in zee gaan met wetenschappers? Een nieuwe invalshoek op het thema gezonde en schone oceanen. Koppel dit aan het werk van ondernemers en beleidsmakers, en dan is geen zee te hoog. Dat blijkt de formule achter het oceaancongres, dat op 28 en 29 juni in Scheveningen georganiseerd werd door de Topsector Water & Maritiem en de Volvo Ocean Race. Ruim 600 deelnemers bezochten het evenement. Het thema van de bijeenkomst was: de toekomst van onze oceanen.
Tijdens de negen maanden durende zeilwedstrijd om de wereld organiseerde de VOR in totaal zeven internationale ocean summits. De top in Scheveningen was een co-creatie van de VOR en de Topsector Water & Maritiem. Het tweedaagse congres was verdeeld in een plenair deel en een reeks inhoudelijke break-out sessies. Onder de vele sprekers waren EU Commissaris Karmenu Vella (milieu, maritieme zaken en visserij) en minister Cora van Nieuwenhuizen (ministerie Infrastructuur & Waterstaat). Er is een een impressie beschikbaar van het plenaire gedeelte van het congres.
Filosofie achter het evenement
De organisatoren van de oceaantop lieten zich niet alleen inspireren door het internationale sportevenement van de VOR, maar ook door het boek An Ocean Full of Opportunities, Visions of the Future of the Oceans (Nederlands Study Centre for Technology Trends, 2016).
Vanuit dit gedachtengoed vormde het symposium een podium voor verschillende thema’s die daar aan raken, zoals het onderwerp blue economy (investeren in blauwe innovaties) en blue sea thinking. Bij dat laatste ging het over het herstellen van - en samenwerking met - de natuur. Denk aan kustversterking met behulp van de zandmotor, of aan het bouwen van nieuw koraal.
Daarnaast waren er break-out sessies over het thema hernieuwbare energie in relatie tot ‘floating structures’, en over het thema sharing science and solutions. Welke science? Bijvoorbeeld het wetenschappelijke programma van de VOR en de onderzoeken die door de NICO-expeditie gefaciliteerd werden.
Een voorbeeld van een thema waar sport en wetenschap letterlijk hand in hand gingen, was zero emission shipping. Mede dankzij het toegepaste onderzoek van de Nederlandse kennisinstituten kon het team AkzoNobel een zeilrecord verbreken. De onderzoekers van MARIN en Deltares gebruiken de opgedane kennis nu in de internationale koopvaardij.