Possibilities of application of Ecosystem Services and Natural Capital approaches in OSPAR activities
Mariene ecosystemen leveren vele goederen en diensten die een aanzienlijke bijdrage leveren aan de economie van de landen langs de zee. Het is daarom van belang dat de biodiversiteit, de hulpbronnen en de milieukwaliteit worden behouden, beschermd en duurzaam beheerd. Het gebruik van een ecosysteembenadering in het beheer draagt bij tot een dieper begrip van de relaties en interacties tussen ecologische, sociale en economische systemen.
Een verslechtering van het mariene milieu als gevolg van economische activiteiten heeft de afgelopen jaren geleid tot een impuls in de samenwerking tussen verschillende landen en specialisten van verschillende disciplines. Immers, een gebrek aan inzicht in het (veelal indirecte) economisch belang van bescherming van mariene ecosystemen kan leiden tot een onderschatting van het belang van dergelijke hulpbronnen en tot schade aan de mariene ecosystemen.
Dit alles heeft geleid tot een toenemende waardering voor de rol van mariene ecosystemen als leverancier van goederen en diensten die bijdragen aan het menselijk welzijn. De eveneens toenemende erkenning van het effect van menselijk handelen op ecosystemen heeft geleid tot de recente belangstelling voor de integratie van ecologie en economie.
De concepten natuurlijk kapitaal en ecosysteemdiensten dragen bij aan deze integratie, aangezien deze concepten een gemeenschappelijk instrument vormen voor de interactie tussen specialisten uit verschillende vakgebieden - ecologen en economen. In dit rapport wordt een overzicht gegeven van verschillende benaderingen van ecosysteemdiensten en natuurlijk kapitaal, wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende methoden, en welk type vragen met de verschillende methoden kunnen worden beantwoord.
Uit deze analyse blijkt dat natuurlijk kapitaal rekeningen (zoals CBS dat voor het Nederlands deel van de Noordzee aan het ontwikkelen is; zie elders op deze pagina) een uitstekend instrument vormen voor het toezicht op en de geïntegreerde (systeem)analyse van de trends en ontwikkelingen in de druk en de toestand van de mariene ecosystemen. Daarnaast blijkt dat in verschillende landen al verschillende benaderingen worden toegepast voor de analyse van ecosysteemdiensten bij de ondersteuning van besluitvorming door het bieden van een integrale analyse van effecten op het ecosysteem en de economie.
In zijn algemeenheid kan daarom worden gesteld dat deze benaderingen veel voordelen hebben en dat het aanbeveling verdient om te kijken op welke wijze ze zouden kunnen worden ingezet ter ondersteuning van besluitvorming, zowel voor het beheer van het Nederlands deel van de Noordzee, maar ook op internationaal niveau.